Groenten en fruit opslag klimaat
CA / DCA-opslag - Groenten en fruit blijven langer vers dankzij een gecontroleerde atmosfeer
Om het hele jaar door seizoensgebonden groenten en fruit aan te bieden, moet het fruit enkele maanden worden bewaard. In de commerciële landbouw worden hiervoor gasdichte opslagruimten met een gecontroleerde atmosfeer (CA) gebruikt. In CA-opslag worden de temperatuur, vochtigheid en samenstelling van de opslagatmosfeer nauwkeurig bewaakt en gecontroleerd. Dit betekent dat appels, peren en dergelijke 3 tot 4 keer langer bewaard kunnen worden dan onder normale omstandigheden. Een voorwaarde hiervoor is een exacte meting van de temperatuur, vochtigheid en CO2-concentratie in het CA-magazijn met behulp van geschikte sensoren.
CA-opslag – Constante omstandigheden verbeteren de opslagcapaciteit
Om ervoor te zorgen dat fruit zo lang mogelijk zijn consistentie, ingrediënten, kleur en smaak behoudt, wordt het bewaard in koelcellen bij constant lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Daarnaast heeft de samenstelling van de opslagatmosfeer ook een grote invloed op de opslagcapaciteit. Normale lucht bestaat uit ongeveer 78 % stikstof, 21 % zuurstof en kleine hoeveelheden koolstofdioxide (0,04 %) en verschillende inerte gassen. Bij CA-opslag wordt het zuurstofgehalte in de opslagruimte verlaagd tot een constant laag zuurstofgehalte door toevoeging van stikstof, terwijl tegelijkertijd het CO2-gehalte wordt verhoogd. Dit vertraagt het natuurlijke rijpingsproces en behoudt de kwaliteit van het fruit voor een langere periode.
De ideale samenstelling van de atmosfeer in CA-opslag hangt af van het specifieke fruit- of groentetype. Typische opslagomstandigheden zijn meestal in de volgende bereiken:
· < 2% O2
· 0.5-5 °C
· 0-5% CO2
· up to 98% RH
- Bewaren in een gecontroleerde atmosfeer betekent dat groenten en fruit ook buiten het seizoen in topkwaliteit kunnen worden aangeboden.
DCA (Dynamic Controlled Atmosphere) Opslag
DCA-opslagtechnologie is een verbetering ten opzichte van conventionele CA-opslag. Het houdt rekening met het feit dat de opgeslagen vrucht voortdurend warmte, water, koolstofdioxide en ethyleen (C2H4) afgeeft aan de omgevingslucht door cellulaire ademhaling, waardoor de samenstelling van de opslagatmosfeer verandert.
Bij DCA-opslag worden het zuurstofgehalte en de ethyleen- en kooldioxideconcentraties continu gemonitord en dynamisch gecontroleerd. Het doel is om een zo laag mogelijk zuurstofgehalte te bereiken, net boven het anaerobe compensatiepunt (ACP*).
In zogenaamde Ultra Low Oxygen (ULO) of Extreme Low Oxygen (XLO) opslagfaciliteiten wordt het zuurstofgehalte geleidelijk verlaagd tot ongeveer 0,7% tot 1%. Dit brengt het opgeslagen fruit in een soort "coma" en vermindert de fruitstofwisseling tot het absolute minimum. Rasspecifieke O2- en CO2-waarden mogen in dit proces niet worden overschreden of overschreden, anders wordt de vrucht beschadigd door een gebrek aan zuurstof of een te hoge CO2-concentratie.
*Het anaerobe compensatiepunt (ACP) is de kritische zuurstofconcentratie waarbij fermentatie optreedt in het fruitmetabolismeproces.
Nauwkeurige sensoren zijn een voorwaarde voor optimale opslagomstandigheden
Om ideale opslagomstandigheden te garanderen, zijn CA / DCA-opslagruimten uitgerust met een breed scala aan technische systemen voor koeling, airconditioning, bevochtiging en gasbeheer (stikstofgenerator, kooldioxidewasser, ethyleenomzetter).
Een voorwaarde voor een nauwkeurige controle van de opslagomstandigheden is een continue bewaking van de relevante klimaatparameters met behulp van geschikte sensoren. CA/DCA-opslag biedt alleen het best mogelijke resultaat op het gebied van kwaliteit en bewaarbaarheid als de meetapparatuur betrouwbaar werkt en exacte meetwaarden levert. Aan het einde van de dag moet het gebruik van energie en middelen lonen voor de exploitant van een CA / DCA-opslagfaciliteit.
Vochtigheid, temperatuur en CO2 meting in CA / DCA-opslagruimten
Vochtigheid, temperatuur en CO2 behoren tot de belangrijkste parameters die moeten worden bewaakt in CA / DCA-opslag. Vanwege de uitdagende omstandigheden in de opslagruimten, ontstaan de volgende eisen aan de sensoren:
· Hoge meetnauwkeurigheid (<2% RV) en langdurige stabiliteit onder omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid
· Contaminatiebestendig meetprincipe, idealiter met automatische kalibratie
· Weerstand tegen chemische verontreiniging
· Condensatiebestendig
· Robuuste behuizing met beschermingsklasse IP65 of hoger
· Eenvoudig onderhoud en sensorvervanging in geval van service
Bent u op zoek naar sensoren voor groente- en fruitopslagruimtes?
CaTeC bv biedt u biedt vochtigheids-, temperatuur- en CO2-sensoren van E+E Elektronik die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in veeleisende omstandigheden.
De EE211 vochtigheids- en temperatuursensor is voorzien van een verwarmde vochtigheidsonde en een vervangbare temperatuurvoeler. De combinatie van afgedichte elektronica en unieke E+E-sensorcoating zorgt voor een hoge meetnauwkeurigheid, zelfs onder uitdagende omgevingsomstandigheden.
De EE872 CO2-sonde met verwarmde, gemakkelijk vervangbare sensormodule is bijzonder geschikt voor omgevingen met een hoge luchtvochtigheid en condensatie. CO 2-meting is gebaseerd op het vervuilingsbestendige NDIR dual golflengte principe en compenseert automatisch verouderingseffecten.